Keurmerk Veilig Daten

5 september 2019 | 0 reacties

Keurmerk Veilig Daten

Keurmerk veilig daten

Omdat online dating een branche is waar toch nog een hoop malafide bedrijven in actief waren, werd er door de grotere datingbedrijven een keurmerk opgezet. Het Keurmerk Veilig Daten. Dit klinkt misschien onbetrouwbaar, een branche die een eigen keurmerk op zet, maar deze keer is het gedaan in overleg met de Consumentenbond en in samenwerking met Thuiswinkel.org. Daaruit is de Stichting Keurmerk Veilig Daten ontstaan en dit is de onafhankelijke en deskundige toezichthouder die kijkt of datingsites aan de strenge regels, die zij opgesteld hebben, voldoen en of zij zich daar ook aan blijven houden.

Waar moeten de aangesloten datingsites aan voldoen?

  • Prijzen en abonnementsmodellen moeten op een transparante en eerlijke manier, duidelijk op de datingsite staan.
  • De voorwaarden dienen klantvriendelijk te zijn.
  • Bij klachten of vragen dient de datingsite goed bereikbaar te zijn.
  • De datingsite voert een fel beleid tegen oplichterspraktijken.
  • De lidmaatschapsprocedure van Thuiswinkel.org moet succesvol worden doorlopen.

De lidmaatschapsprocedure van Thuiswinkel.org bestaat uit 10 voorwaarden en de datingsite moet aan alle tien de voorwaarden voldoen. Zo moet je onder meer een veilige betaalomgeving hebben en een legitiem bedrijf zijn.

Op het moment zijn er acht datingsites die het Keurmerk Veilig Daten verdiend hebben. Dat waren er eerder meer, maar doordat enkele datingsites zich niet aan het strenge keurmerk hielden, werd hen het keurmerk ontnomen.

Opvallend is dat ook het consumentengedrag beoordeeld wordt door het keurmerk. De datingsite is dus gebonden aan het in de gaten houden van de leden, om de mannen en vrouwen die onbehoorlijk gedrag vertonen dat niet voldoet aan de regels van het keurmerk, meteen aan te kunnen pakken.

Waarom is een dating keurmerk nodig?

Waarom een dating keur merk.Het wereldwijde web is open en toegankelijk en het is makkelijk om er een bedrijfje te beginnen en geld te verdienen. Liefde verkoopt. We zijn er allemaal naar op zoek. En we kunnen ten allen tijden online gaan en zoeken naar die liefde dankzij de vele datingsites. Het is in deze tijd dan ook, jammer genoeg, niet anders dan dat daar ook onwelwillende lieden op af komen die een slaatje willen slaan uit jouw zoektocht. En zo ver is daar nog niks mis mee.

Het kost immers ook geld om een goed datingplatform draaiende te houden. Maar dan moet je wel ook een kans maken op het vinden van liefde en moeten de kosten daarvoor duidelijk zijn. En dat zijn nou net de twee punten waar het geregeld bij datingsites mis gaat, maar dat is niet alles.

Nepprofielen

Er gingen altijd al een hoop verhalen rond over nepprofielen, maar sinds kort is de mythe werkelijkheid geworden. Uit onderzoek van toonaangevende instanties is gebleken dat er een deel datingsites zijn die met nepprofielen werken. In principe is daar nog niets mis mee, maar dan moet jij je wel bewust zijn van het feit dat jij met een nep profiel praat en dat een werkelijke ontmoeting niet mogelijk is.

Vaak zitten hier chatoperators achter die het gesprek met jou zo lang mogelijk gaande houden en er dus voor zorgen dat jij steeds meer uitgeeft om berichten te kunnen versturen. Vaak staat op die datingsites wel aangegeven dat ze met fictieve of entertainment profielen werken, maar op zo’n manier dat het jou amper opvalt.

Onduidelijke kosten

Veel datingsites werken met credits of met abonnementen. Ook hier is in principe niks mis mee. Het is logisch dat een bedrijf ook inkomsten moet genereren, maar waar het hier vaak mis gaat is dat je bijvoorbeeld opeens aan een abonnement vast zit, dat abonnementen stil zwijgend verlengd worden, of dat het onduidelijk is wat je nu precies betaalt.

Er zijn ook enkele gevallen bekend waarbij er opeens, zonder toestemming, bedragen van de rekening werden geschreven. Abonnementen mogen stilzwijgend verlengd worden, dit is voor jou ook alleen maar handig, maar jij moet daar wel duidelijk op gewezen worden voor jij het abonnement neemt.

Klantvriendelijke voorwaarden

Een ander veel voorkomend probleem bij datingwebsites is dat de voorwaarden alles behalve klantvriendelijk zijn. Zo worden jouw gegevens gedeeld, is de door jou geplaatste inhoud opeens eigendom van de datingsites, is het moeilijk om onder abonnementen of lidmaatschappen uit te komen en ga zo nog maar even door. Een dating site met het Keurmerk Veilig Daten heeft niet alleen hele duidelijke voorwaarden, maar ook klantvriendelijke voorwaarden.

Goed bereikbaar zijn

Malafide datingsites zijn vaak moeilijk of zelfs helemaal niet te bereiken. En dat is een groot probleem. Datingsites met het keurmerk zijn dus goed bereikbaar, klantvriendelijk, snel en professioneel. Kom je er met hen niet uit? Dan kun je contact opnemen met de toezichthouder. Ook deze gegevens staan duidelijk vermeld.

Oplichters en fakers

Op online datingsites zijn vaak fakers en oplichters actief. Een datingsite met het Keurmerk Veilig Daten is actief bezig om daar iets tegen te doen. Het controleren van profielen, een knop waarmee jij makkelijk melding kunt maken van een verdacht profiel of wanneer je wordt lastig gevallen door een ander profiel. Naast dat de datingsite zelf actief zoekt naar malafide profielen, krijg jij ook tips over hoe jij er voor kunt zorgen dat je veilig online kunt daten.

Kies voor de datingsite met keurmerk

Alle voorwaarden waar datingsites met het Keurmerk Veilig Daten aan moeten voldoen staan op de website van de toezichthouder. Dit keurmerk is in het leven geroepen om jou te beschermen. Je weet zeker dat je op een datingsite met het keurmerk op een veilige, betrouwbare en klantvriendelijke manier kunt daten.

Jouw zoektocht staat dus boven aan en je kunt verwachten dat je een eerlijke kans maakt om een nieuwe liefde te vinden. En dat is hoognodig in deze tijd. De acht datingsites die tot nu toe het keurmerk in bezit wisten te houden bieden jou een prettige online dating ervaring. Laten we eerlijk zijn, het is allemaal al spannend genoeg.

Het Keurmerk Veilig Daten is er voor jou. Online daten is leuk, maar als je opgelicht wordt dan is de lol er snel van af. Dankzij het keurmerk weet jij precies waar je voor kiest en krijg je waar voor tijd en geld. 

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.