Iedereen maakt dit zeker eens, maar waarschijnlijk vaker, mee in zijn of haar leven. Je vindt een iemand heel erg leuk en je geeft hem of haar aandacht en tijd en zij… zij zien jou als een vriend. De beruchte friendzone en in het Nederlands de vriendenzone. Maar wat is de friendzone nou precies? Is het nog mogelijk om daar uit te komen? En nog belangrijker, hoe voorkom je dat je in de vriendenzone terecht komt?
Wat is de friendzone eigenlijk?
Je vindt iemand leuk en je wilt met diegene omgaan, bij die persoon zijn, er tijd mee doorbrengen, jouw aandacht aan geven. Leuke dingen mee doen. Jij hebt hier een tweede agenda bij. Je wilt namelijk dat diegene jou net zo leuk gaat vinden als jij hem of haar vindt. Maar op deze manier kan dat averechts werken. Want jouw object van affectie vindt jou ook leuk en aardig en gezellig, maar op een vriendschappelijke manier en niet zoals jij hoopte op een romantische manier of vol met lust.
Iedereen kan in de friendzone terecht komen. Mannen, vrouwen, jong, oud, knap, lelijk, en ga zo maar door. Er is geen pijl op te trekken wie er wel of niet in terecht komt. Het ligt er vaak aan op welke manier je elkaar leert kennen. In hoeverre de intentie duidelijk is.
Het is namelijk een verschil of dat je iemand gewoon ’toevallig’ leert kennen of met de intentie van het vinden van een date/partner. Je bent op stap of je hebt je aangemeld op een datingsite en je leert iemand kennen. Jullie weten allebei al van elkaar dat je op zoek bent naar meer dan vriendschap. Dat kan van alles zijn. Een vriendschap plus, een partner, iemand om mee te daten. In ieder geval is de kans groot dat er snel gesproken wordt over wat je zoekt en dus is het ook duidelijk dat het meer dan vriendschap zal zijn.
Kom je echter iemand tegen op een verjaardag van een bekende of op je werk of bij een vereniging, dan ga je opeens met elkaar om. Maar zonder specifieke intentie. Je leert elkaar kennen, het klikt en je gaat tijd met elkaar doorbrengen. Zo maak je nieuwe vrienden. In veel gevallen is er een van de twee die de ander eerder leuker vindt. Een van de twee die meer wilt. Maar dat is dan moeilijk om over te praten. Voelt de ander wel hetzelfde? Wat als de vriendschap dan ook opeens over is? En dat escaleert in de meeste gevallen een beetje. Je houdt je mond en zegt niks, of je geeft subtiele hints, maar krijgt geen of niet de gewenste respons. In het ergste geval krijg je het gewoon te horen: “Ik vind je heel leuk/ik hou van je/ik ben gek op je, MAAR als een vriend(in), en niet meer.”.
Hoe kom je uit de friendzone
Het grootste probleem met in de friendzone zitten is dat de ander jou niet als seksueel aantrekkelijk ziet. Vaak omdat ze niet met dat oog naar je kijken en helemaal niet omdat je anders niet seksueel aantrekkelijk voor ze bent. Dat kan dus nog veranderen.
Voor zowel mannen als vrouwen werkt het goed om te laten zien dat je wel seksueel aantrekkelijk bent, in het algemeen, door met anderen te gaan daten. Dat klinkt een beetje raar, dat je met anderen gaat daten om iemand te krijgen, maar het werkt wel op die manier. Jouw vriend of vriendin gaat dan namelijk aan jou en die ander denken, ziet jullie zoenen, krijgt mee hoe jullie affectie delen en dit leidt ertoe dat hij of zij ook op die manier aan jou gaan denken. Je hebt dan ook minder tijd voor diegene en daardoor gaan ze zich (onbewust) afvragen waarom ze zo over jou denken.
Wat ook kan werken is om een bepaalde sfeer te creëren. Dit kun je doen door de ander zogezegd te verrassen. Bijvoorbeeld: Jullie kijken geregeld samen een film en doen dat in je makkelijke kloffie, hangend op de bank, al snackend en drinkend. Zoals je met vrienden doet. Nodig de ander uit en dof je helemaal op. Maak je aantrekkelijk. Trek kleding aan waarvan je weet dat de ander het aantrekkelijk vindt. Kleed de kamer aan met kaarsjes of sfeerverlichting. Leg een dekentje op de bank. Zet een lekker wijntje klaar en hapjes die je niet zomaar naar binnen werkt. En kies een film uit die je excuses geeft. Iets waardoor je tegen elkaar aan kunt kruipen of elkaar even vast kunt pakken. Of met een romantisch moment waarop jij hem of haar even liefelijk aan kunt kijken. Trek het dekentje over je heen en nodig de ander uit er ook onder te komen zitten. Lekker te knuffelen. Misschien wat kriebelen over een arm of rug, maar bij alles blijf je netjes.
Nu even opletten. Want je wilt een zaadje planten en niet iemand opeens afschrikken. Het is heel belangrijk dat jij jezelf goed onder controle houdt en NIKS anders doet. Geen zoentje. Geen al te lange verliefde blikken en zeker geen seks. Je gedraagt je gewoon als een knuffelige, in een andere bui dan normaal zijnde vriend of vriendin. En daar laat je het voor die keer bij. Probeer ontspannen te blijven en je niet te druk te maken. Er gaat immers niks gebeuren. Je gaat alleen wat meer lichamelijk met elkaar zijn, maar nog steeds op vriendschappelijke basis.
Dit kun je een of twee keer zo doen en je zult merken dat als jullie een klik hebben waar meer in zit dan vriendschap dat het op die manier er uit zal komen en je zult dat ook in het gedrag van de ander merken. Je kunt er bijna gif op innemen dat dit effect zal hebben. Je hebt dan snel genoeg in de gaten wanneer het tijd is om wel te zoenen, net iets te lang te kijken of zelfs te zeggen dat je meer gevoelens hebt.
De friendzone voorkomen
Om te beginnen is het slim om op andere plekken mensen te leren kennen voor dating en meer. Dan weet je allebei vanaf het begin wat de bedoeling is en dan is de kans minimaal dat er een friendzone ontstaat. Zo kun je online makkelijke mannen en vrouwen vinden die op zoek zijn naar liefde en lust op datingwebsites. Je bespreekt dan snel genoeg met elkaar wat je zoekt en wanneer de ander alleen maar vriendschap wilt, nou dan is het gesprek snel afgekapt.
Ontmoet je iemand in een situatie waarin het niet duidelijk is dat je meer potentie ziet in het contact, zoals een op een verjaardag van iemand die jullie allebei kennen, dan is het slim om dat zo snel mogelijk duidelijk te maken. Dat kun je al doen door te vragen of iemand vrijgezel is. Daarmee toon je al interesse in meer, zonder het meteen awkward te maken. Bij een bevestigend antwoord kun je natuurlijk meteen melden dat jij ook vrijgezel bent. Op die manier is het meteen duidelijk dat meer dan vriendschap in ieder geval mogelijk is.
In je contact een bepaalde afstand nemen kan ook werken om te voorkomen dat je niet in de friendzone terecht komt. Eigenlijk wil je het liefste zoveel mogelijk tijd met de ander doorbrengen, maar door daar enigszins gematigd mee te zijn, zal het verlangen van de ander naar jou steeds sterker worden en zal diegene ook op een andere manier dan alleen maar vriendschappelijk aan jou gaan denken. In het begin en je elkaar nog niet en is het juist fijn als je tijd met elkaar doorbrengt om elkaar beter te leren kennen. Door niet meteen iedere kans aan te grijpen om bij elkaar te zijn, vergroot je dat verlangen en kan het snel overgaan in meer gevoelens. Zorg dan wel ook dat de tijd die je wel samen doorbrengt zo leuk is dat die ander er steeds aan zal denken.
Je hebt dan wel nog contact via apps en door die ander steeds aan de leuke momenten te laten denken en interesse te tonen in de dagelijkse gang van zaken en zeker met speciale dingen, bouw je toch aan een band samen en leer je elkaar ook, weliswaar op een andere manier, kennen.
Bovenstaande zijn allemaal geen garanties. Soms klikt het gewoon niet op die manier met iemand of is het eenzijdig en daar moet je dan ook mee leren omgaan of het contact verbreken als het te veel pijn doet. Probeer het in ieder geval wel. Je wilt namelijk niet achteraf denken ‘had ik maar…’. Maar, als er ook maar een kleine kans is dat jullie meer hebben dan een vriendschappelijke klik, dan zal bovenstaande er zeker bij helpen om dat voor jullie allebei duidelijk te krijgen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.