Een LAT relatie, hoe werkt het?

3 januari 2019 | 3 reacties

Een LAT relatie, hoe werkt het?

LAT relatie

Hoe laat je een LAT relatie werken?

In dit artikel zal je 10 problemen en 10 tips vinden die een LAT relatie helpen in stand te houden.  Daarnaast zal je hier nog een aantal andere dingen opsteken:

  • Is een LAT relatie even duurzaam als een reguliere relatie?
  • De meest voorkomende problemen bij een LAT relatie.
  • Wat is de beste manier om een LAT relatie te laten werken?
  • De belangrijkste tips om ervoor te kunnen zorgen dat jouw LAT relatie blijft werken.

Hoe voorkom je of los je problemen in een LAT relatie op?

Heel veel mensen hebben tegenwoordig een LAT relatie. Ze zijn er mee opgegroeid of misschien hebben ze ontdekt dat dit wel het best werkt? Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. De meeste mensen weten niet exact wat een LAT relatie is. Het is wel belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. Hieronder volgt er een uitleg wat een LAT relatie precies inhoudt.

Wat is een lat relatie?”

Veel mensen denken dat LAT gewoon het woord is. Het is een afkorting van ‘Living Apart Together’. Wat dit inhoud is dat je een relatie hebt maar niet bij elkaar samen woont. De rest is precies het zelfde als je zou hebben in een reguliere relatie. Hier is het geen huisje boompje beestje, maar een relatie waarbij je van elkaar houdt maar niet in de zelfde omgeving met elkaar bent. Uiteraard zijn hier verschillende redenen voor.

Het kan zo zijn dat 1 van de 2 elkaar niet kan uitstaan, of de ander wil graag alleen zijn. Hierdoor wordt het automatisch niet prettig om onder één dak te wonen. Veel stellen proberen het wel, maar uiteindelijk valt het volledig uit elkaar.

Werkt dit wel?

Mensen denken vaak veel te makkelijk over een LAT relatie. Het zou minder moeite kosten om de relatie in stand te houden en je zou veel minder complicaties moeten hebben. Niets is minder waar. Uiteraard is een LAT relatie gewoon bijna gelijk aan een normale relatie. De kwaliteit is hetzelfde, alleen met een andere slag. Een LAT relatie is moeilijker onderhouden dan een normale relatie. Er zijn namelijk behoorlijk wat punten waar je rekening mee moet houden. Hieronder 10 problemen waarbij overal een oplossing voor te vinden is!

Probleem 1: Je relatie is minder belangrijk dan de rest

Mensen die samenwonen zullen elkaar dagelijks zien wat irritaties op kan roepen. Bij een LAT relatie ligt dat net ff wat anders. Je vind het misschien net even wat belangrijker om je vrienden vaker te zien, vaker uit te gaan, noem het maar op. Het is belangrijk om dit te communiceren anders lopen de ergernissen hoog op. Als je los woont van elkaar is het erg makkelijk om te zeggen dat je andere plannen hebt die dag.

Tip 1: Zorg dat je tijd maakt voor elkaar

Het is belangrijk dat de relatie op nummer 1 komt. Als je elkaar laat merken dat je dingen opzij schuift om even wat tijd met elkaar door te brengen, wek je vertrouwen. Hierdoor wordt de band automatisch versterkt. Je moet niet elke keer met de smoes komen dat je te druk bent.

Probleem 2: Quality time is niet aanwezig

Je hebt alles op elkaar afgestemd en jullie zijn eindelijk een avondje bij elkaar. Wat gebeurd er dan vervolgens? Als je samenwoont is quality time net zo belangrijk als in een LAT relatie. Dit moment is misschien wat spannender als in een reguliere relatie. Je kan dus een avondje bank hangen en een film kijken, maar je kan ook wat spannends doen! Quality time is misschien wel het b meest belangrijke wat er is.

Tip 2: De minuten die je met elkaar doorbrengt moet je zien als een echte date

In plaats van op de bank zitten kan je ook lekker met elkaar uit eten gaan. Zo vaak zal je elkaar niet zien, de keren dat je elkaar ziet is het misschien wel een leuk om wat te gaan doen met elkaar. Avondje bank hangen kan altijd, maar zorg er dan wel voor dat er een romantische sfeer ontstaat. Het is voor veel mensen nog een hele ontdekkingsreis waar jullie interesses liggen, gezien de relatie anders in elkaar steekt dan reguliere relaties. Neem allebei gewoon de tijd om elkaar nog beter te leren kennen. Waar liggen jullie interesses?

Probleem 3: Ruzies moeten uitgepraat worden

In elke relaties zijn er bepaalde conflicten, groot of klein. Als je bij elkaar woont heb je dat altijd en dit is ook gewoon gezond. Het zou ongezond zijn als je nooit kleine bepaalde irritaties zou hebben. Zodra je onder één dak met elkaar woont zal je toch bepaalde dingen bespreekbaar moeten maken voor elkaar. Als je een LAT relatie hebt gebeurd dat niet zo heel snel. Je ziet elkaar niet zo vaak dus het is dan ook niet raar dat je misschien minder ruzie zal hebben.

In elke relatie komen wel eens irritaties voor. Het is dan gebruikelijk om die irritaties uit te spreken onder elkaar. In een LAT relatie ligt dat net even wat anders. Hier kunnen de irritaties lang aanhouden omdat je elkaar niet elke dag ziet. Er is dan ook een hele belangrijke tip die je absoluut moet onthouden als je elkaar weer ziet.

Tip 3: Praat het uit als jullie elkaar weer zien

Communiceren in het echt werkt veel beter als dat je dit doet via de mobiele telefoon. SMS’jes kunnen heel verkeerd overkomen en daarom nog meer irritatie veroorzaken. Zelfs elkaar bellen kan verwarring veroorzaken. Je ziet elkaar niet, de gezichtsuitdrukkingen zijn niet zichtbaar. Hierdoor weet je niet hoe iemand een bepaalde zin wil laten overkomen. Zorg er daarom voor dat jullie afspreken en elkaar echt gaan zien. Werkt veel beter en kan je alles gelijk op tafel leggen.

Krop frustratie eventjes op en uit het in levende lijven. Doe het niet via de telefoon omdat dit alleen maar averechts werkt. Het is daarom belangrijk even de tijd te nemen en je proberen te beheersen. Voor beide partijen komt dat beter ten goede.

Probleem 4: Gevoelens? Wat zijn dat?

Veel mensen communiceren tegenwoordig via WhatsApp. Het probleem echter is dat je niet elkaars reactie kan zien, waardoor je misschien verkeerde opvattingen gaat creëren. Het is moeilijk om bepaalde emoties te hebben voor een tekstbericht. Ook al weet je misschien wel hoe de ander het bedoelt of wilt laten overkomen. Om in herhaling te treden, de grootste miscommunicatie vind plaats op WhatsApp het digitale tekstberichten platform. Doordat je de ander niet kan zien, ben je misschien minder empatisch.

Tip 4: Weet wat je zegt

Mocht je er over nadenken om belangrijke zaken via de telefoon te bespreken, denk dan nog een keer na. Afstand speelt een rol. Belangrijke zaken kan je beter face to face met elkaar bespreken. Ook dit voorkomt weer bepaalde misverstanden.

Probleem 5: Moet je gaan samenwonen als er kinderen bij betrokken zijn?

Het begrip LAT relatie zal hier misschien volledig een keerzijde krijgen. Je zal elkaar dan elke dag zien als je gaat samenwonen en je dit misschien niet eens wil. Kinderen zijn een lastig verhaal met een LAT relatie. Veel mensen die zo’n relatie hebben vinden dat er zodra kinderen in het spel komen, ze samen moeten gaan wonen. Puur in het belang van de kinderen. Logische overweging uiteraard, kinderen staan op de eerste plaats in de meeste gevallen.

Zowel de man als de vrouw weten allebei dat dit niet de juiste keus is. Tot de meest grote ergernis aan toe. Vaak lijden de kinderen er ook onder als er besloten wordt om toch samen te wonen. Je kan elkaar niet uit staan. Dit is ook in eerste instantie de reden geweest waarom mensen een LAT relatie aangaan. Ze houden van elkaar maar kunnen elkaar niet dagelijks verdragen.

Tip 5: Dit is slechts een illusie

Het is belangrijk om dit als een illusie te zien. Samenwonen als je een LAT relatie hebt is simpelweg geen strak plan. Irritaties groeien, waarbij deze ook nog kunnen uitgroeien tot grote ruzies. Kinderen spelen hier een grote rol in, maar kunnen prima wonen in twee huizen. Niet alles hoeft zich af te spelen onder één dak. Voor beide partijen is het natuurlijk veel beter als iedereen een bepaalde rust heeft zonder irritaties.

Probleem 6: Als er kinderen bij betrokken zijn, overleg dan goed met elkaar

Kinderen hebben vaak geen idee wat er in een LAT relatie gebeurd. Vaak gaan ouders uit elkaar als de kinderen jong zijn, dus zullen ze hier weinig van mee krijgen. Het is in veel gevallen de vraag waar de kinderen zullen zijn. Bij wie zijn ze? Hoe wordt dit goed geregeld zonder dat hier ruzies over ontstaan? Het is natuurlijk erg fijn als beide partijen genoeg tijd kunnen doorbrengen met de kinderen.

Uiteraard zijn er ook een paar overwegingen om het niet te doen. Elke keer overleggen welke dagen de kinderen langs kunnen komen kost energie. Voor de kinderen ook erg vervelend als ze om de dag bij hun ouders zijn. Duidelijkheid is daarom erg belangrijk zodat iedereen weet waar die aan toe is. Het gaat wel een keer mis, altijd momenten waarop iemand niet helemaal tevreden is, maak daarom duidelijke afspraken.

Tip 6: Afspraken maken is the key

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken waar je altijd op kan terug vallen. Leg ze daarom ergens officieel vast, desnoods op papier. Hier staat het dan zwart op wit en kan je altijd naar terug kijken. Maak bijvoorbeeld afspraken over geld of de kinderen, dan wordt het voor beide partijen gelijk duidelijk. Daardoor zullen er geen onnodige discussies ontstaan.

Probleem 7: Je laten beïnvloeden door je omgeving

Veel mensen die een LAT relatie hebben trekken zich veel aan van de omgeving. ”Hoe zullen ze over ons denken?” Dit is vaak onvermijdelijk. Toch is het belangrijk je hier niet al te veel van aan te trekken. De relatie die je hebt zou hierdoor in een dal komen, dat is voor beide partijen niet fijn. Erg veel mannen en vrouwen zijn gevoelig voor meningen van buitenaf. Veel mensen hebben een vooroordeel klaar liggen als het gaat om een LAT relatie. Echter weet niet iedereen hoe de relatie in elkaar steekt.

Tip 7: Trek je er zo min mogelijk van aan

In sommige gevallen zal dat erg lastig zijn. Maar mensen die negatieve reacties hebben op jouw relatie kan je net zo goed vermijden. Zeker als deze mensen zelf nog nooit een LAT relatie hebben gehad. Het is belangrijk om je te focussen op jouw eigen relatie en je niets aan te trekken van wat een ander zegt. Als het allemaal goed aanvoelt is het nergens voor nodig om hier een eind aan te maken omdat je omgeving dat vind. 

Probleem 8: Onderschat een LAT relatie niet

Erg veel mensen denken dat een LAT relatie makkelijk te onderhouden is. Je ziet elkaar niet zo veel dus je hoeft er ook niet zo veel tijd en energie in te steken. Tevens woon je ook niet met elkaar samen wat de mensen doet laten denken dat het erg makkelijk is. Dit is natuur ver van waar. Ook in een LAT relatie hebben beide partijen liefde en aandacht nodig.  De keren dat je geen aandacht geeft aan elkaar, zijn ook de keren dat je elkaar niet ziet. Onderschat het daarom dus ook niet en ga er samen voor. Tenslotte is de keuze voor een LAT relatie door jullie beide gemaakt.

Het kan ook zo zijn dat het averechts werkt. Het kan voorkomen dat één van partners in het verleden wel eens een LAT relatie heeft gehad en daarom uit ervaring weet wat er gedaan moet worden. Maar wat als je partner dat niet weet? Die zal waarschijnlijk erg weinig aandacht krijgen en beginnen te twijfelen. Dat is natuurlijk iets waar niemand op zit te wachten. Je zal daarom een manier moeten vinden waarin het een voldoening aan beide partijen geeft.

Tip 8: Doen alsof het een normale relatie is

Het is belangrijk om een LAT relatie te behandelen zoals een normale relatie. Hierdoor zal de relatie erg lang stand houden waarbij jullie beide tevreden zijn. Als je dit doet zal je zien dat het effect heeft en al de meningen van andere achter jullie laten. Liefde moet van beide kanten komen dus er zal ook veel moeten worden geïnvesteerd. Als je er beide niet 100% voor gaat dan zal deze relatie helaas niet werken. Het kost gewoon veel tijd en energie ondanks jullie elkaar minder zien als normaal. ‘Living Apart Together’ is zo makkelijk nog niet.

Probleem 9: Teveel tijd samen doorbrengen

Jullie zijn niet voor niets een LAT relatie begonnen met elkaar. Jullie kunnen niet samen onder één dak wonen maar toch zijn jullie vaak bij elkaar. Uiteraard zal het heel gezellig zijn om samen de tijd door te brengen. Maar doe dit niet te lang. De keus voor een LAT relatie maak je niet zomaar. Het kan ook zo zijn voordelen hebben.. maar die voordelen zullen snel resulteren in nadelen. Breng daarom niet te veel tijd door samen, zou hou je de relatie goed in stand en zijn jullie beide het gelukkigst.

Tip 9: Wees niet bang om wat afstand te nemen

Mensen die vaak bij elkaar zijn, vinden het vervelend als ze afstand moeten nemen. In een LAT relatie is dit juist een belangrijke factor. Ondanks dat je een hele gezellige tijd met elkaar kan hebben als je elkaar ziet, kan het toch een groot nadeel zijn. Je maakt een bepaalde keus voor zo’n relatie, het is dan de bedoeling dit voort te zetten. Mochten jullie allebei zo’n goed gevoel hebben dat een LAT relatie niet meer zal werken, dan kan er een serieus gesprek gaan plaats vinden om eens te kijken of een normale relatie werkt. Ook daar zijn genoeg relatie tips voor.

Probleem 10: Teveel contact is ook niet goed

Door de technologie van tegenwoordig zijn wij in staat om elke dag contact op te nemen met wie je maar wilt. Dit kan via Social Media en mobiele telefoons. Het is belangrijk om in een LAT relatie het contact te beperken. Ondanks dat je net zo hard moet werken in een normale relatie. Het is misschien niet altijd even fijn om minder contact te hebben met elkaar, maar het is de beste manier om deze relatie stand te houden.

Elke ochtend een ‘Goedemorgen’ appen is dus overbodig. Hierdoor gaan er nog meer gevoelens gecreëerd worden. Je weet allebei van elkaar dat het niet gaat werken onder één dak, dus probeer elkaar dan ook niet in de verleiding te brengen. Dit is altijd gedoemd te mislukken. De focus moet liggen op het volgende fysieke contact met elkaar. Uiteraard kan je dagelijks met elkaar appen, maar het moet geen gewoonte worden.

Tip 10: Vermijd bronnen die contact met jou kunnen leggen

Dit klinkt misschien hard, maar het is het beste als je weinig tot niet reageert op bepaalde berichtjes. Het kan allemaal valse zekerheid opwekken waarbij beide partijen geen enkel voordeel uit halen. Niemand zit hier op te wachten. Het wordt tevens veel spannender om hem of haar weer echt te gaan zien zonder dat je in die tussentijd contact met elkaar hebt gehad. Deze 10 veel voorkomende problemen met de bijbehorende tips zullen jou in een goede richting moeten sturen om een LAT relatie daadwerkelijk te laten werken!

(3) reacties op: Een LAT relatie, hoe werkt het?

  1. Jan Lugthart

    5 december 2019

    Ik ben in voor een LAT relatie en lees dit op een nader tijdstip nog eens. Heb na een val op mijn hoofd lang geleden problemen met korte geheugen. Voor de rest functioneer ik normaal. Woon in Schiedam en heb een leuk 2-kamer benedenhuis met tuin. Mijn leeftijd is 60, maar voel me echt jonger. Heb prettig samengewoond van ca. 21 – 28 jr. en ben later getrouwd geweest met een ander. Dit laatste is me zeer slecht bevallen.
    Heb serieuze gezondheidsproblemen overwonnen en wil weer gaan werken.

  2. Jan Lugthart

    10 december 2019

    Ik ben zeer belangstellend.

  3. Jan Lugthart

    10 december 2019

    0630270479, ga misschien naar Delft vanavond.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.